• صفحه اول
  • English
  • کانال تلگرامی
  • آلبوم عکس
  • اطلاعات تماس
  • تدريس
  • پيشينه علمي

■ پیش‌درآمدی بر پاندمی کرونا و تغییر الگوهای ارتباط: طرح موضوع

ارسال شده توسط محمود بابايي در 22nd می 2021
محمود بابائی

در هنگامه همه‌گیری ویروس کرونا در جهان که منشأ پیدایش آن «جمهوری خلق چین» بود، شاید بررسی و تحلیل ابعاد گوناگون اثرگذاری این پدیده بر رفتار ارتباطی و الگوهای آن، از دقت و عمق زیادی برخوردار نباشد. چراکه هنوز ابعاد تأثر آن به‌طور کامل روشن نیست و حتی پیامدهای نوین آن روزبه‌روز بیشتر نمایان می‌شود. ازاین‌رو، هر سخن و تحلیل را دراین‌باره باید مقدماتی و شایسته نقد دانست.

                             این تصویر از https://www.un.org بر گرفته شده

زندگی با ویروس کرونا، یا به تعبیر دیگر، «همزیستی اجباری» با آن ارتباط‌های رودررو را به کمترین سطح رسانده. انسان‌ها به دلیل نگرانی از سرایت و انتشار ویروس کرونا، از ارتباط چهره به چهره منع شده‌اند. اجتماع‌های کوچک حتی در سطح خانوار، از بین رفته‌اند و گرد هم‌آیی انسان‌ها با محدودیت‌های فراوان روبرو شده است. وقتی می‌گوییم «خانواده‌ها ارتباط چهره به چهره ندارند» معنای آن، این است ارتباط و تعامل در بنیادی‌ترین نهاد جامعه، دستخوش اختلال شده است.

■ آیا این وضعیت بی‌سابقه در زندگی بشر، پیامدی مانند «انزوای اجتماعی» را به دنبال خواهد آورد؟

■ آیا «کارکردهای سنتی خانواده و خویشاوندی» را دگرگون خواهد کرد؟

■ آیا پس از پایان پاندمی کرونا، بازگشت «واقعی» به وضع گذشت امکان‌پذیر خواهد بود؟

■ چه خدشه‌ غیرقابل جبرانی به ارتباط اصیل چهره به چهره در چارچوب خانوار و جمع‌های خویشاوندی وارد خواهد شد؟

■ الگوهای ارتباطی که در دوران پاندمی پذیرفته‌شده، موقتی هستند یا پایدار مانده و جایگزین الگوهای رفتاری گذشته خواهند شد؟

■ آیا برای همیشه نشانه‌های غیرکلامی در ارتباطات درون خویشاوندی را از دست خواهیم داد؟

■ در بستر ابزارهای ارتباطی و رسانه‌های نوینی که در دوران پاندمی کرونا مورداستفاده قرارگرفته، ارتباط حسی واقعی و عمیق تا چه حد امکان‌پذیر است؟

افزون بر بایسته بودن پاسخ به پرسش‌های بالا، اکنون موضوع «آموزش رسمی» نیز ازنظر شیوه اجرا، دستخوش دگرگونی شده است. به‌ناچار، آموزش از راه دور و الکترونیکی و مبتنی بر وب  رایج و جایگزین آموزش رسمی و حضوری شده است. خانواده اکنون باید یک «جابجایی نقش» را هم تحمل کند. با درگیر شدن در «نقش آموزش رسمی»  با دانش‌آموزان وارد چالشی ناخواسته شود. حتی اگر این نقش، به «نظارت و کنترل» محدود شود، بازهم پیامدهای ناخواسته‌ای خواهد داشت. ارتباط‌ روزمره دانش‌آموز با همسالان قطع‌شده و خانواده باید وارد یک چالش چندوجهی با دانش‌آموزان شود.

■ آیا می‌شود گفت خانواده یا همه خانواده‌‌ها توانایی تحمل چنین نقش‌هایی را خواهند داشت؟

■ آیا با گذر از دوران قرنطینه و بازگشت به زندگی عادی، بازگشت دانش‌آموزان به مدرسه و فراگیری آموزش‌های رسمی، بدون چالش و مشکل رخ خواهد داد؟

■ نکته دیگر اینکه دوران قرنطینه اجباری و کاهش حجم و سطح ارتبا‌ط‌های بین خانواده‌‌ها و دیگر نهادهای اجتماعی، نوعی «انزوای اجتماعی» را به انسان‌ها تحمیل کرده است. البته از نگاه آموزشی، انزوای اجتماعی پیامد حتمی آموزش‌های غیرحضوری و مبتنی بر اینترنت هم هست؛ آیا این انزوای اجتماعی،  به زوال خواهد رفت یا پایدار خواهد ماند؟ آیا سلامت روانی مختل شده خانواده، به‌طور کامل قابل‌بازسازی است؟

■ آیا جایگاه خانواده، همچنان گذشته پایدار مانده و کارکردهای خودش را بازخواهد یافت؟

ناگفته نماند که متخصصان با تکیه بر فناوری‌های نوین ارتباطی و اطلاعاتی، سخت تلاش کرده اند که راههای ارتباط جایگزین را در اختیار انسان‌ها قرار داده و تا حد امکان سطح ارتباط غیرحضوری را از لحاظ ویژگی‌های ارتباطی ارتقا دهند. شبکه‌های اجتماعی با افزودن ویژگی ها تماس ویدیویی و تصویر و صوتی، یا خلق شبکه‌های اجتماعی مبتنی بر تماس ویدیویی از نمونه‌های اینگونه تلاش‌ها است.

موضوع این است که در هنگامه پاندمی، به رغم آغاز واکسیناسیون موفق، هنوز هیچ چشم‌انداز روشنی از کیفیت این ابزارهای ارتباطی و ارزیابی کارکرد آنها نداریم. این‌ها، بزنگاه‌هایی هستند که آینده ارتباطات و سازوکارهای آن را دگرگون خواهند کرد. چگونه و با چه کیفیتی؟ دانش ما اکنون اندک است!

در پایان، جنبه‌‌ها و نکات بسیار دیگری وجود دارد که از حوصله یک نوشتاری که هدف آن فقط پرداختن به «طرح موضوع» است، خارج است.

ارتباطات و رسانه, فضاي سايبر, يادگيري الکترونيکي نظر دهید

■ محمود بابایی: تکنوکرات مآبانه به یادگیری الکترونیک نگاه کردیم

ارسال شده توسط محمود بابايي در 3rd فوریه 2016

ماهنامه مدیریت ارتباطات شماره 66 . آبان 1394

محمود بابایی: مطلق گرایی در یادگیری الکترونیک از بین رفته است

گفت وگو از الهام عبادتی

محمود بابایی که معاونت پژوهشی پژوهشگاه علوم وفناوری اطلاعات ایران (ایرانداک) را برعهده دارد، ازجمله مدیرانی است که آشنایی کاملی با فضای مجازی دارد و سا ل ها در زمینه اطلاعات و ارتباطات به فعالیت علمی و حرفه‌ای اشتغال داشته است. وی محمود باباییدانش آموخته دکترای علوم ارتباطات از دانشگاه علامه طباطبایی است و به عنوان استادیار  پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران مشغول تدریس و پژوهش است. بابایی صاحب آثاری چون  « نیازسنجی اطلاعات »  و  « نشر الکترونیکی » نیز هست تألیف کتابی با عنوان « یادگیری الکترونیکی » و تجربیات بسیار وی در این زمینه بهانه‌ای شد تا با ایشان درباره مفهوم یادگیری الکترونیک گفت‌وگویی داشته باشیم که مشروح آن را در ادامه می‌خوانید. متن کامل گفتگو

يادگيري الکترونيکي نظر دهید

■ متن کامل سه کتاب نيازسنجي اطلاعات، نشر الکترونيکي، يادگيري الکترونيکي

ارسال شده توسط محمود بابايي در 3rd ژوئن 2015

خبرگزاري ايسنا» سرویس: علمي و فناوري – علم و فناوري ايران

ایرانداک نسخه الکترونیکی کتاب‌های خود را منتشر کرد

پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران (ایرانداک) برای بهره‌مندی بیشتر جامعه علمی کشور از دستاوردهای علمی و پژوهشی پژوهشگاه، پروژه نشر الکترونیکی کتاب‌های خود را به پایان رساند.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، دکتر محمود بابایی معاون پژوهش پژوهشگاه و مجری این پروژه با اعلام این خبر گفت: در گام نخست، نزدیک به 200 عنوان کتاب در پایگاه وب ایرانداک به ‌صورت تمام متن و رایگان در قالب‌های «پی. دی‌. اف» و «ایی‌.پاپ» منتشر شده است و تا نیمه نخست اسفند ماه نیز متن کامل همه کتاب‌های این پژوهشگاه تا پایان سال 1392 در قالب این پروژه در دسترس همگان گذاشته خواهند شد.

عضو هیئت علمی ایرانداک تصریح کرد: این مجموعه، نخستین کتاب‌های ایرانداک را از آغاز کار خود سال 1348 تاکنون در بر می‌گیرد که برخی از آنها، تنها جنبه آرشیوی دارند.

وی افزود: بر پایه سیاست نشر الکترونیکی پژوهشگاه، این روند در آینده نیز ادامه خواهد یافت.

بابایی خاطرنشان کرد: در ارائه برونداد‌های این طرح، به دسترسی آسان و سریع به فایل تمام‌ متن کتاب‌ها با توجه به امکانات فنی موجود کاربران ایرانی توجه شده است و برای این منظور، پردازش‌هایی شامل افزودن فراداده، بوک‌ مارک و پیوندهای فرامتنی فهرست مندرجات در فایل‌ها اعمال شدند که این پردازش‌ها آسانی دسترسی و کاربرد کتاب‌ها را در پی داشته است.

وی تاکید کرد: با توجه به امکانات موجود، بیشتر کتاب‌هایی که در دهه گذشته منتشر شده‌اند، با قالب استاندارد «ایی. پاب» نیز در دسترس قرارگرفته است که با توجه به امکانات و نوع نرم‌افزار مشاهده این قالب فایلی، می‌توان از قابلیت‌های آن بهره برد.

کد خبر: 93112815699
سه‌شنبه ۲۸ بهمن ۱۳۹۳ – ۱۳:۴۹

_____________________________________

متن کامل سه کتاب نيازسنجي اطلاعات، نشر الکترونيکي، و مقدمه‌اي بر يادگيري الکترونيکي با دو قالب الکترونيکي«پي دي اف» و «يي پاب»  به طور رايگان در دسترس قرار گرفت.

دريافت متن کامل:
مقدمه‌اي بريادگيري الکترونيکي
نيازسنجي اطلاعات
نشر الکترونيکي
اطلاعات و دانش‌شناسی, نشر الکترونيکي, يادداشتها, يادگيري الکترونيکي نظر دهید

■آموزش الکترونیک باید خالی از تعجیل، شیفتگی و بی برنامگی باشد

ارسال شده توسط محمود بابايي در 30th ژوئن 2014

کد خبر: 81220191 (4096570) | تاریخ خبر: 09/04/1393 | ساعت: 8:19|

معاون پژوهش ایرانداک:  آموزش الکترونیک باید خالی از تعجیل، شیفتگی و بی برنامگی باشد

تهران – ایرنا- آموزش الکترونیک که در ایران از آن با عنوان آموزش از راه دور یا مجازی یاد می شود از دو دهه قبل گسترش قابل توجهی در دنیا و کشور ما داشته است. ترویج این علم نوین اگرچه جایگاه خود را در دانشگاه های کشور یافته است اما همچنان مخالفان و موافقانی دارد.

گروه علمی ایرنا در گفت وگو با معاون پژوهش پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران (ایرانداک) به بررسی وضعیت فعلی و چشم انداز آینده آموزش مجازی یا الکترونیکی در کشور، نقاط قوت و ضعف و موانع گسترش آن و همچنین جایگاه ایران در سطح بین المللی در این زمینه پرداخته است.
محمود بابایی، معاون پژوهش پژوهشگاه ایرانداک و عضو گروه پژوهشی جامعه اطلاعاتی پژوهشکده مدیریت فناوری اطلاعات است که اجرا و نظارت دهها پروژه تحقیقاتی در زمینه علوم ارتباطات با تاکید بر فضای سایبر را برعهده داشته است.

وی در پاسخ به سوالات ایرنا دیدگاه های خود در مورد آموزش مجازی در کشور را ارائه کرده و ضمن برشمردن مزایای این شیوه آموزشی بر لزوم پرهیز از مطلق انگاری درزمینهٔ استفاده از آموزش های مجازی تاکید کرد.

وی معتقد است رویکرد ترکیبی در یادگیری یعنی آمیختن آموزش سنتی و درون خطی با یکدیگر می تواند به نیازهای آموزشی جامعه پاسخ بدهد.

مشروح مصاحبه بابایی به این شرح آمده است:

سوال : ارزیابی وضعیت آموزش مجازی در مراکز دانشگاهی و پژوهشگاهی کشور چیست؟

پاسخ : توسعه گسترده بخش آموزش عالی در طی دو دهه گذشته، نه تنها منجر به سرمایه گذاری کلان دولتی در این حوزه شد، بلکه مشارکت بخش خصوصی نیز با سرمایه گذاری قابل توجه در آموزش عالی عملی شد. اما، ورود فناوری های نوین اطلاعاتی و ارتباطی به کشور نشان داد که چه برای بخش خصوصی و چه دولتی هنوز ظرفیت هایی برای توسعه آموزش عالی وجود دارد. ازاین رو، فکر بهره برداری از این ظرفیت ها و انگیزه هایی که متخصصین فناوری اطلاعات برای ورود به عرصه آموزش داشتند، اجرای آموزش مجازی را در برخی از دانشگاه ها که از توانایی فنی و زیرساخت های نسبتاً مناسب برخوردار بودند، آغاز شد.

با توجه به امکانات دانشگاه های بزرگ کشور، اعطای مجوز آموزش الکترونیکی به دانشگاه های گفته شده در اولویت «شورای گسترش آموزش عالی» قرار گرفت، هرچند که تقاضای بخش خصوصی نیز در این زمینه نادیده گرفته نشد.

با این حال، به دلیل نیاز به امکانات سخت افزاری و نرم افزاری برای راه اندازی آموزش الکترونیکی، تدوین ضوابط و مقررات مربوط ، اطلاع رسانی به مردم و فرهنگ سازی برای ایجاد مقبولیت این نوع آموزش ها در جامعه، شتاب توسعه این آموزش ها چندان زیاد نبود. اکنون، آموزش های مجازی به عنوان گونه ای از آموزش رسمی در نظام آموزش عالی ما پذیرفته شده و تعداد قابل توجهی دانش آموخته دارد.

ارزیابی کارنامه آموزش های مجازی در ایران با توجه به رشته های دایر شده و تعداد دانش آموختگان، نیازمند گذشت زمان و مطالعه میدانی مستمر است. این که مراکز اشتغال در بخش دولتی و خصوصی چگونه این دانش آموختگان را ارزیابی می کند اهمیت زیادی در بقا، تداوم و توسعه آموزش های مجازی دارد.

سوال :اصلی ترین موانع توسعه آموزش مجازی در ایران کدامند؟

پاسخ : آموزش های مجازی را در همه حوزه ها و رشته ها نمی توان مورد استفاده قرار داد. از سوی دیگر، قابلیت استفاده از آموزش مجازی برای آموزش های رسمی با آنچه مهارت آموزی، آموزش های حین خدمت، بازآموزی و سایر آموزش های آزاد خوانده می شود، می تواند کاملاً متفاوت باشد. این که استفاده از این گونه آموزش در چه رشته ای، با چه هدفی و در چه مقطعی امکان پذیر و سودمند است، در وهله نخست به امور کارشناسی اولیه و سپس به ارزیابی دانش و مهارت دانش آموختگان آموزش های مجازی دارد.

برای اجرای دوره های آموزش مجازی، وجود بسترهای فنی و زیرساخت های مناسب، شرط نخست است. این زیرساخت ها در سراسر کشور و برای همه شهروندان فراهم نیست یا فراهم ساختن آن ها، پرهزینه است. از سوی دیگر تولید محتوای استاندارد با قالب های مناسب و در حد کفایت برای دوره های آموزش مجازی همواره یک چالش بوده است. با توجه به نوپا بودن این گونه آموزش ها، تکامل چرخه تولید محتوا نیازمند دوره زمانی طولانی تری است. می توان پیش بینی کرد که بخش آموزش الکترونیکی دانشگاه های کشور در آینده می تواند سهم چشمگیری از تقاضای اجتماعی در حوزه آموزش عالی را پاسخگو باشد و بخشی از اهداف نظام آموزش عالی کشور در خصوص افزایش دسترسی به آموزش عالی را تحقق بخشد.

سوال : نقاط ضعف و قوت آموزش به شیوه مجازی شامل چه مواردی است؟

پاسخ : نکته ای که دارای اهمیت است، پرهیز از مطلق انگاری درزمینهٔ استفاده از آموزش های مجازی است. آموزش های مجازی نباید به عنوان رقیب آموزش های حضوری یا «رودررو» تلقی کرد. فناوری چنین امکانی را خلق کرده است تا ما به اصل تکامل و بهینه سازی سیستم های آموزشی بپردازیم و از این امکان برای بهبود آن استفاده کنیم.

آموزش مجازی به هیچ روی، جایگزین آموزش سنتی نیست و نمی تواند چنین داعیه ای داشته باشد. ازاین رو، باید بیاندیشیم که از آن در کجا و چگونه بهره ببریم و افراط و تفریط پرهیز شود. نه تسهیلات آموزش های مجازی را می توان نادیده گرفت و نه می توان آن را به عنوان جایگزین آموزش رودررو مطرح کرد. پس بهتر است به رویکرد ترکیبی بیاندیشیم. رویکرد ترکیبی در یادگیری یعنی آمیختن آموزش سنتی و درون خطی با یکدیگر.

این شکل از آموزش، به شاگردان اجازه می دهد که بدون کنار گذاردن تجارب و اندوخته های پیشین خود از آموزشهای درون خطی استفاده کنند.

نکته محوری دیگر اینکه می تواند موجودیت آموزش های مجازی را در کشور تهدید کند، غفلت از استفاده از متخصصان علوم تربیتی و روان شناسی پرورشی در طراحی سیستم های آموزش مجازی و نادیده گرفتن دیدگاه های آنان است.

باید بدانیم که همه این ساز و کارها و امکانات برای این است که یادگیری انجام شود. تنها کسانی که صلاحیت علمی برای ورود به موضوع ارزشیابی آموزشی را دارند، اندیشمندان روانشناسی پرورشی هستند.

«دریفوس» یکی از اندیشمندان مطرح دانشگاه ˈام.آی.تیˈ به ستایشگران توانمندی فناوری اطلاعات هشدار می دهد که با مطلق انگاری خود درباره این توانمندی، زندگی بشر را بی معنا نسازند. به باور وی، یادگیری مجازی در بهترین شرایط توانایی اجرای سه مرحله از هفت مرحله آموزش را دارد. رسیدن به مراحل تبحر و مهارت، خبرگی و تخصص، استادی و فرزانگی و حکمت عملی تنها با حضور استاد و آموزش رو در رو میسر خواهد شد.

سوال : مقایسه وضعیت ارائه آموزش مجازی نسبت به دهه گذشته در ایران و جایگاه ایران در سطح بین الملل چه داده هایی را مطرح می کند؟

پاسخ : تلاش جهانی برای بهره مندی از مزایای آموزش از راه دور به مفهوم عام آن، مسیر روبه رشدی را طی کرده است. در 9 کشور پرجمعیت جهان موسوم به E-9 کار توسعه مدارس، آموزش معلمان، و آموزش غیررسمی، به ویژه در زمینه بهداشت و اشتغال در دستور کار قرارگرفته است.

اتحادیه اروپا در سال های گذشته، تأکید فراوانی برافزایش نقش مؤلفه های آموزش از راه دور در برنامه های آموزشی، شامل یادگیری الکترونیکی داشته و در اروپای مرکزی و شرقی هم، آموزش از راه دور به عنوان یک ابزار مهم پشتیبانی از فرایند دگرگونی به سوی مردم سالاری و اقتصاد بازار بوده است.

اگر زیرساخت های مناسب و زمینه های فرهنگی مطلوب وجود داشته باشد، فناوری های نوین می توانند بخشی از خلأها و کاستی ها موجود در حوزه آموزش کشورهای در حال رشد را جبران کنند.

آنچه مهم است، پرهیز از تعجیل، شیفتگی و بی برنامگی در نگرش به پدیده های فناوری اطلاعاتی و ارتباطی در بخش آموزش است. در کشورهای درحال توسعه، نبودن منابع مالی، موجب ناپایداری در توسعه مستمر برنامه های آموزش از راه دور شده و از سوی دیگر اهتمام دولت ها به مساله تولید و نیازهای فوری، بی میلی آن ها را به سرمایه گذاری در استقرار نهادهای آموزشی توانمند، رشد مورد انتظار را شاهد نبوده ایم.

دو ویژگی مهم در آموزش از راه دور، که آموزش های مجازی نیز نوعی از آن است، وجود دارد که توسعه آن را دگرگون می کند: نخست، فناوری محوری، دوم بازار گرا بودن این سیستم های آموزشی.

وابستگی سیستم آموزشی به فناوری، اگرچه تسهیلاتی را برای فراگیری و کم هزینه کردن آموزش در پی دارد اما به هرحال الزام های خاصی را برای اجرای آموزش خواهد داشت. وجه بازار گرا بودن سیستم های آموزش مجازی، راه ورود سرمایه گذاران و بخش خصوصی را هموار ساخته و مؤسسه های سنتی در یک گستره وسیع تر آموزش مجازی را به منظور توسعه بازارهایشان مورد استفاده قرار می دهند.

علمی (4)**1055**1599

منبع: ايرنا(لينک)

يادگيري الکترونيکي 2 نظر

■ نقدي ديگر بر کتاب يادگيري الکترونيکي

ارسال شده توسط محمود بابايي در 18th ژوئن 2013

استاد گرامي خانم «دکتر فریده مشایخ» نقدي بر کتاب يادگيري الکترونيکي ( تأليف محمود بابایي ) نوشته‌اند که در سايت انجمن يادگيري الکترونيکي ايران درج شده است. اين نوشتار، بيشتر بر روي معرفي کتاب تأکيد دارد. در بخش از اين نوشتار مي‌خوانيم:

کتاب حاضر کوششی است در بازنمایی یادگیری الکترونیکی . ولی از آنجا که رویکرد یادگیری الکترونیکی پارادایم جدیدی را نه تنها در ار تباط با دسترسی بلکه در ار تباط با کیفیت یادگیری نوید می دهد… متن کامل

يادگيري الکترونيکي نظر دهید

■ کتاب « یادگیری الکترونیکی »

ارسال شده توسط محمود بابايي در 30th نوامبر 2010

کتاب  یادگیری الکترونیکی هم (مانند کتاب نشر الکترونیکی) حاصل یک مطالعه نسبتاً جامع دو ساله است که گزارش آن در سطح بسیار محدود منتشر شده و با حذف بخشهایی از آن گزارش (که بیشتر ویژه یک سازمان- یعنی پژوهشگاه  علوم وفناوري اطلاعات ایران است) و تدوین و ویرایش مجدد می‌توانست یک منبع فارسی – در کنار منابع خارجی- برای پژوهشگران و دانشجویان باشد.  آماده‌سازی در اوایل دی ماه ۱۳۸۷ به پایان رسيد، اما فرايندهاي اداري انتشار آنرا دوسال به تأخير انداخت.

آشكار است كه با گذشت سه سال از پايان نگارش كتاب، نويسنده به ايده ها و اطلاعات نويني دست مي يابد كه جاي آن اكنون در كتاب خالي است. اميد است اگر تجديد چاپ شده، بتوانم اصلاحات مورد نظر را در آن انجام  دهم و نيز، ويراستاري فني و نگارشي كاملي صورت گيرد. كاري كه در اين چاپ ميسر نشد.

مشخصات كتاب:

عنوان: مقدمه‌ای بر یادگیری الکترونیکی
نويسنده: بابائي، محمود
مشخصات نشر: تهران: پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ايران: چاپار، 1389.
مشخصات ظاهري : دوازده، 275 ص.: جدول، نمودار.
شابك: 4-69-7519-964-978
ص.ع. به انگليسي:Mahmoud Babaie: An Introduction to E-Learning

فهرست مطالب کتاب «یادگیری الکترونیکی»
________________________

فصل اول: نگاهي به پيشينه
مرور كلي و سابقه
پيشينه پژوهش درباره يادگيري الكترونيكي
فصل دوم: مباني نظري يادگيري و يادگيري درونخطي
يادگيري چيست؟
پارادايمهاي يادگيري
نظريه‌هاي يادگيري و يادگيري درونخطي
مكتب رفتارگرايي
الزامهاي رفتارگرايي براي يادگيري درونخطي
مكتب شناخت‌گرايي
الزامات شناخت‌گرايي براي يادگيري درونخطي
مكتب سازه‌گرايي
الزامات سازه‌گرايي براي يادگيري درونخطي

فصل سوم: آموزش از راه دور: مفاهيم و سابقه
تاريخچه آموزش از راه دور
تعريف آموزش از راه دور
تلاشهاي كنوني براي يادگيري از راه دور
سير تكامل استفاده از فناوريها در يادگيري از راه دور
سيستمهاي مكاتباتي
سيستمهاي تلويزيون و راديوي آموزشي
مزاياي تلويزيون آموزشي
محدوديت‌هاي تلويزيون آموزشي
سيستمهاي آموزش به کمک رايانه
مزاياي رايانه در يادگيري
محدوديت‌هاي استفاده از رايانه در يادگيري
سيستمهاي مبتني بر اينترنت
امکانات آموزش اينترنت
شرايط آموزش در محيط اينترنت
تلاش جهاني در زمينه آموزشهاي از راه دور
افريقا
كشورهاي عربي
اقيانوسيه و آسيا
استراليا
بنگلادش
چين
هنگ‌كنگ
هند
اندونزي
ژاپن
مالزي
فيليپين
تايلند
اروپا
آمريكاي لاتين و كشورهاي حوزه درياي كارائيب
امريكاي شمالي
آموزش از راه دور در ايران

فصل چهارم: يادگيري الكترونيكي: چشم‌انداز كلي
مروري بر تعاريف
گوناگوني يادگيري الكترونيكي
يکپارچه‌سازي يادگيري الکترونيکي و يادگيري در کلاس
نقش عوامل فرهنگي در يادگيري الكترونيكي
مزاياي كاربرد يادگيري الكترونيكي
محدوديتها و چالشهاي يادگيري الكترونيكي
افسانه‌هاي يادگيري الكترونيكي
ديدگاه دريفوس درباره يادگيري الكترونيكي

فصل پنجم: فناوري اطلاعات و يادگيري الكترونيكي
مرور كلي
انتخاب فناوري اطلاعات براي يادگيري
موانع و چالشها

فصل ششم: توليد و فراهم سازي محتوا براي يادگيري الكترونيكي
برخى رويكردهاى موجود در توليد محتوا
فناوريهاي توليد محتوا براي يادگيري الكترونيكي
طراحي مطالب يادگيري درونخطي
توليد نسخه الكترونيكي
متن
تصوير
فيلم
صدا

فصل هفتم: تعامل در يادگيري الكترونيكي
انواع تعامل

فصل هشتم: مهارتها و محيط يادگيري الكترونيكي
يادگيرنده و محيط يادگيري الكترونيكي
ويژگيهاي يادگيرندگان براي موفقيت در يادگيري الكترونيكي
نيازهاي مهارتي يادگيرنده
نيازهاي مهارتي مربي/ استاد
نيازهاي مهارتي مربي راهنما
نيازهاي مهارتي مربي گروه
نيازهاي مهارتي كاركنان آموزشي

فصل نهم: پشتيباني يادگيري الكترونيكي
پشتيباني منابع
پشتيباني ارتباطي
پشتيباني امور مربوط به فناوري و دسترسي

فصل دهم: اقتصاد يادگيري الكترونيكي
بخش خصوصي و اقتصاد آموزش
عوامل مؤثر بر هزينه يادگيري الكترونيكي

فصل يازدهم: مديريت سيستم يادگيري الكترونيكي
چگونگي مديريت سيستم پشتيباني يادگيري
سيستم مديريت يادگيري و استانداردها
امنيت سيستم يادگيري الكترونيكي

فصل دوازدهم: ارزشيابي در يادگيري الكترونيكي
دلايل اجراي ارزشيابي
ابزارهاي ارزشيابي
مربيان و ارزشيابي در محيط مجازي
انواع ارزشيابي در يادگيري الكترونيكي

فصل سيزدهم: مسائل حق انتشار در محيط مجازي
حق انتشار چيست؟
سابقه
قانون حق انتشار
حق انتشار و حقوق مالكيت فكري در آموزش الكترونيكي

■ Žدريافت متن کامل:  مقدمه‌اي بريادگيري الکترونيکي

تولید محتوا, نشر الکترونيکي, يادگيري الکترونيکي یک نظر

■ انتشار كتاب « يادگيري الكترونيكي »

ارسال شده توسط محمود بابايي در 20th می 2010

در مرحله تصميم به چاپ كتاب «مقدمه اي بر يادگيري الكترونيكي»، هيچگاه انتظار نداشتم كه فرايند چاپ اين چنين طولاني شود (دو سال)، …و شد. اين كتاب توسط پژوهشگاه علوم فناوري اطلاعات ايران و نشر «چاپار» منتشر شده است و منبع  تدريس درسهاي «يادگيري الكترونيكي» و «اصول نشر و آموزش الكترونيكي»است (درباره محتواي كتاب، ويراستاري، و… در آينده بيشتر توضيح خواهم داد).

1- دانشجويان دانشكده علوم اجتماعي دانشگاه علامه طباطبايي، براي درس  «اصول نشر و آموزش الكترونيكي» مي توانند از فصلهاي «چهارم»، «ششم»، «هشتم» و «سيزدهم» كتاب به عنوان متن درسي استفاده كنند؛ اگر چه بخشي از فصل «هشتم»را (مهارتهاي مورد نياز براي يادگيري الكترونيكي) بصورت كپي در اختيار دارند يا مي توانند از همين سايت آنرا دريافت كنند. با اين حال در تهيه كتاب كاملا مختارند و نسخه اي از آن نيز در اختيار كتابخانه دانشكده قرار خواهم داد تا كسي متحمل هزينه ناخواسته نشود.

2- اين كتاب متن اصلي درس «يادگيري الكترونيكي»دانشجويان دانشكده مهندسي برق و الكترونيك دانشگاه تهران است و نكته هاي مهم و اصلي آن در كلاس مطرح شده است. پرسشهاي  آزمون نهايي (كه تحليلي است) نيز با استناد به همين مطالب خواهد بود. نسخه اي نيز به كتابخانه اين دانشكده اهدا مي شود.

به هر حال، به گفته ناشر، از روز چهارشنبه 8 ارديبهشت 1389 اين كتاب به قيمت 50000 ريال، در كتابفروشيهاي زير عرضه مي شود:

1- كتابفروشي طهوري- خيابان انقلاب – روبروي دانشگاه تهران

2- كتابفروشي آگاه- خيابان انقلاب- روبروي دبيرخانه دانشگاه تهران

3- نشر چاپار- خيابان وليعصر- بالاتر از خيابان زرتشت- روبروي پمپ بنزين- كوچه نوربخش- پلاك 40- تلفن: 88899680

___________________________

نقد کتاب: مقدمه‌ای بر یادگیری الکترونیکی

___________________________

1- نقد کتاب یادگیری الکترونیکی. دکتر مریم صراف زاده. کتاب ماه: کلیات. سال چهاردهم. شماره 9 شهریور 1390. صفحه 58-60

2- نقد کتاب یادگیری الکترونیکی. .دکتر فریده مشایخ. سایت انجمن علمی یادگیری الکترونیکی

__________________________

دريافت متن کامل:  مقدمه‌اي بريادگيري الکترونيکي


 

يادگيري الکترونيکي نظر دهید

■ یادگیری الکترونیکی در سازمان

ارسال شده توسط محمود بابايي در 30th مارس 2010

در تمامی کشورها، نوعی نظام آموزشی وجود دارد که قرار است به نیازهای مربوط به تربیت نیروی انسانی ماهر پاسخ ‌دهد. تغییر در این نظام و اجزا و ابزارهای آن، نیازمند برنامه‌ریزی پایدار و منسجم است و استفاده از فناوری در این نظام سنتی باید با رویکرد مبتنی بر بومی‌سازی باشد. بومی‌سازی به معنای تغییر در نظام فناوری نیست، بلکه سازگار کردن کیفیت استفاده از این پدیده در موقعیت‌های فرهنگی و Learningاجتماعی خاص است. پیش‌شرط استفاده از یادگیری الکترونیکی، به عنوان یکی از مظاهر برجستة فناوری‌های نوین، وجود زمینه و بسترهای لازم و دیدگاه روشن درباره آن در برنامه‌های توسعة ملی است. باید بررسی می‌کرد که رویکرد ملی به خط‌مشی‌های اطلاعاتی در کشور چگونه است؟ پاسخ این پرسش و اینکه جایگاه فناوری اطلاعات در کشور چگونه تعریف شده و مورد پشتیبانی قرار می‌گیرد، می‌تواند تکلیف موضوع یادگیری الکترونیکی را روشن کند .

برای ایجاد نظام یادگیری الکترونیکی، تدوین برنامة استراتژیک ملی در جهت دست‌یابی به هدف‌های مورد نظر الزامی بوده و فعالیتی زیربنایی به شمار می‌رود. گام نخست در تدوین یک برنامة استراتژیک، باید تمامی اقدام‌های استراتژیک برای درونی کردن یادگیری الکترونیکی، در کلیة بخش‌ها، را در برگیرد:

– پشتیبانی جدی و مؤثر از ابتکار و نوآوری در حوزة تعلیم و یادگیری

  • هدایت مناسب یادگیری الکترونیکی
  • ایجاد وحدت در پشتیبانی از یادگیرندگان
  • ایجاد بازار بهتر برای‌یادگیری الکترونیکی
  • بیمة فنی و استاندارد کیفیت
  • تربیت و بهینه‌سازی کادرهای آموزشی

متن کامل این مقاله را در اینجا (PDF) بخوانید

يادگيري الکترونيکي نظر دهید


    نوشته‌های تازه

    • ■ توهّم همه‌چیزدانی و کفایت اطلاعات
    • ■رسانه‌های اجتماعی و «نوشتن»
    • ■ نوستالژی: بازاریابی، تبلیغات و نوستالژی (3)
    • ■ نوستالژی: بازنگری مفهوم  و کارکردها (2)
    • ■ نوستالژی: بررسی مفهومی و کارکردها (1)
    • ■ تحلیلی بر رابطه هویت جنسیتی جوانان با استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی
    • ■ مقدمه‌ای بر پروفايل‌هاي شخصي در اينترنت: نگاهي تحليلي به الگو‌ها و نقش ارتباطي
    • ■ عوامل تاثیرگذار بر هویت فرهنگی دانشجویان ایرانی عضو شبکه‌های اجتماعی (مطالعه موردی: فیس بوک، تلگرام و اینستاگرام)
    • ■ پیش‌درآمدی بر پاندمی کرونا و تغییر الگوهای ارتباط: طرح موضوع
    • ■ «پژوهش قلابی» در مقیاس جهانی!
    • ■ چشین / کشین … خانه‌ من
    • ■ پایان اجرای طرح « تحلیل و طراحی سامانه ملی مدیریت اطلاعات تحقیقاتی (سمات) برای پیشتیبانی…
    • ■این‌روزها و آن‌روزها
    • ■ بررسی ویژگی‌های معنایی و هستی‌شناسانه نظام‌های بازیابی اطلاعات مبتنی بر اصطلاحنامه و هستی‌شناسی
    • ■ دفاع از رساله دکتری خانم المیرا کریمی
    • ■ تحلیل رفتار اصلاح پرس و جوی کاربر براساس ویژگی‌های معنایی: تحلیل لاگ کاربران پایگاه اطلاعات گنج (ایرانداک)
    • ■ شناخت انگیزه استفاده دانشجویان از شبکه‌های اجتماعی فیس‌بوک، اینستاگرام و تلگرام
    • ■ دانش ایران: مشارکت ایرانیان در دانش جهان سال ۲۰۱۴
    • ■ توليد محتوا در فضاي سايبر: وبلاگستان فارسی
    • ■ کتابداران، کلیدداران گنج دانش هستند
    • ■ آینده‌ «خواندن» امیدوار کننده است
    • ■ سازوكارهاي ارتباطي در وبلاگستان فارسي
    • ■ محمود بابایی: تکنوکرات مآبانه به یادگیری الکترونیک نگاه کردیم
    • ■ هر اقدامی برای آشتی دادن مردم با کتاب قابل تقدیر است
    • ■ متن کامل سه کتاب نيازسنجي اطلاعات، نشر الکترونيکي، يادگيري الکترونيکي
    • ■استراتژی مجموعه سازی کتابخانه به استراتژی بازار نشر وابسته است
    • ■ اعتماد در شبکه‌ هاي اجتماعي فضاي سايبر
    • ■ کتابخانه در رسانه‌ها
    • ■ فساد در رسانه ها
    • ■ سخنراني مروري بر نشر الکترونيک در جهان
    • ■کاربران اینترنت می‌توانند ساختار گردش اطلاعات را تغییر دهند
    • ■آموزش الکترونیک باید خالی از تعجیل، شیفتگی و بی برنامگی باشد
    • ■ ويژگی‌های رسانه‌‌‌های نوين و الگوهای ارتباطی
    • ■ نشانه‌ شناسي اعتماد در فضاي سايبر
    • ■ همه‌ي عمر دير رسيديم!
    • ■ اعتماد در فضاي سايبر
    • ■ كاربران اينترنت و نمايندگي جامعه
    • ■ حفاظت از خود و ناشناختگي در فضاي سايبر
    • ■ نقد کتاب روان‌ شناسی سایبری
    • ■ رسانه‌‌ هايی دیجیتال : مشارکت‌ پذيری و فناوری محوری
    • ■ نقدي ديگر بر کتاب يادگيري الکترونيکي
    • ■ گفتگويي درباره پیشینه‌ تولید محتوای دیجیتال
    • ■ به ياد استاد
    • ■ درباره توليد محتوا : وبلاگستان فارسي
    • ■ مسئول تولید محتوا کیست؟
    • ■ نقد و بررسي كتاب « نظريه‌هاي جامعه اطلاعات»
    • ■ فضاي سايبر و شبکه‌ هاي اجتماعي: مفهوم و کارکردها
    • ■ تأثير سازوکارهاي ارتباطي اينترنت، بر الگوهاي تعامل کنشگران فضاي سايبر ايران
    • ■ مهارتهاي مورد نياز براي نشر الكترونيكي
    • ■ سخنراني علمي: اعتماد در فضاي سايبر
    • ■ کمپین ها؛ نقاط ثقل جامعه اطلاعاتی
    • ■ اهميت داده‌ هاي شبكه‌ هاي اجتماعي
    • ■ قدرت پنهان شبکه‌هاي اجتماعي
    • ■ دگرگونی‌ های اینترنت: برگشت پذیری رسانه قدیمی در انقلاب رسانه نوین
    • ■ آسيب‌ شناسي پذيرش مسئوليت علمي
    • ■ فضای سايبر و كنشهای ارتباط‍ی
    • ■ رسانه نوين
    • ■ درباره نقد کتاب يادگيري الکترونيکي
    • ■ برای پاسخ به دو نیاز در نشر الکترونیکی
    • ■ درباره فوكسونومي: رده بندي مردمي
    • ■ رسانه اجتماعي
    • ■ فضاي سايبر ايران و الگوهاي گفتماني آن
    • ■ کتاب « یادگیری الکترونیکی »
    • ■ درباره کتاب «نشر الکترونیکی»
    • ■ انتشار كتاب « يادگيري الكترونيكي »
    • ■ فضای سایبر و رفتار سیاسی: انتخابات و اینترنت
    • ■ یادگیری الکترونیکی در سازمان
    • ■ درباره کتاب نیازسنجی اطلاعات
    • ■ شانزدهمين جلسه نقد كتاب نيازسنجي اطلاعات
    • ■ دسته بندی جامع نظریه‌های ارتباطات
    • ■ مهارتهای نشر الکترونیکی
    • ■ سوء تفاهم علمی!
    • ■ فضاي سايبر و الگوهاي گفتماني: نقش سازوکارهاي اينترنت در شكل‌گيري الگوهاي تعامل گفتماني فضاي سايبر ايران
    • حفاظت شده: ■ تکالیف و پروژه‌های دانشجویان دوره دکتری
    • رزومه محمود بابايي
    • @صفحه ویژه دانشجویان
    • ■ اعتماد در فضاي سايبر (متن کامل)
    • ■ ساماندهي نشر الكترونيكي

    کتاب‌ها

    اطلاعات بيشتر

    اطلاعات بيشتر

    اطلاعات بيشتر

    کانال تلگرامی

    ▌ ایجاد تنوع در دسترسی به محتوا، کاری نکوهیده است. اگر چه برای هر محتوایی باید رسانه ویژه و مناسب آن محتوا را یافت و استفاده کرد. به نظرم رسید که برخی از مطالب این سایت این قابلیت را دارد که از راه کانال رسانه‌ اجتماعی «تلگرام» به مخاطبان عرضه بشود. عضویت در کانال اهمیت ندار؛ مهم، ایجاد راههای گوناگون دسترسی است.

    https://t.me/mahmoud_babaie

    © حقوق نشر

     استفاده از مطالب سايت، با ذكر كامل «عنوان»، «نويسنده» و «درج پيوند» آزاد است.
     نقل كامل مطالب يا چاپ آنها منوط به كسب اجازه از نويسنده است.

    ■ رمزینه پاسخ پرشتاب / QR Code


نوشته‌های تازه

  • ■ توهّم همه‌چیزدانی و کفایت اطلاعات
    06 - 02 - 2025
  • ■رسانه‌های اجتماعی و «نوشتن»
    22 - 01 - 2025
  • ■ نوستالژی: بازاریابی، تبلیغات و نوستالژی (3)
    24 - 10 - 2024

دیدگاه‌های تازه

اطلاعات

  • ورود
  • پیگیری نوشته ها با RSS
  • پیگیری پاسخ ها با RSS

Translate >>